MÁTRAVEREBÉLY, SZENTKÚT – ZARÁNDOKKÖZPONT

2013

„Budapest felől érkezünk Szentkútra. Fizikai és szellemi értelemben is. A Cserhát és a Mátra alján kanyarog a 21-es főút. A zarándokok közül a legtöbben autóval és buszokkal érkeznek, a jeles ünnepek alkalmával tömegesen, évente megközelítőleg kétszázezren. Úti céljuk, a szent forrás mellé épült kegyhely, amelyet Szűz Mária kegyeibe ajánlottak. A XVIII. század második harmadában épült fel a völgyben a barokk kegytemplom és a ferences rendház, majd az 1930-as években a zarándokház.”

„Az építés nagy programja, a hely egészére kiterjedő rekonstrukció, olyan jelentős léptékű beavatkozás, amely veszélyekkel is jár. Ha nem kellő finomsággal valósul meg a templom, rendház és meglévő szállásépület felújítása, a külső terek, a gyóntató fülkék és kültéri imahely újragondolása, illetve új építésként kolostorkert, zarándokház és fogadóépület építése, akkor az új bántóan felülírhatja a régit, akár a profán a szentet. Ezért az egyik nagy kérdéskör a régi és az új közötti egyensúlyra vonatkozik.”

„Nagy Tamás és munkatársai magabiztosan pozícionált beavatkozásokkal érik el, hogy a térben korábban széteső elemek egy rendszer, egy világ elemeivé váljanak.”

bővebben ld:

epiteszforum.hu

www.archdaily.com

Tervező: Nagy Tamás DLA, Lévai Tamás

építész munkatársak: Szíjjártó Csongor, Vörös Balázs, Radnóczi Kinga, Hajdú Lili

fotó: Bujnovszky Tamás

szöveg: Somogyi Krisztina

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.