OTTLIK EMLÉKHELY

2019
tervpályázat – különdíj

“…minden kis mozzanathoz és minden részlethez előzmények hosszú sora
fűződött, sőt folyományok, következmények, később történt dolgok tartoztak hozzá, melyek visszamenőleg, visszahatólag egészítették ki a jelentését, tették teljessé az értelmét; s kölcsönös vonatkozások és kapcsolatok indáztak keresztül-kasul mindent…

…valamilyen – bármilyen, megszokott és ismert – rend mindig ráerőszakolja
magát a rendezetlen dolgokra; s talán éppen a lényeget sikkasztja el: a rendezetlen dolgok még ismeretlen, valódibb rendjét.”

Ottlik Géza: Iskola a határon

Mi módon lehet ezt a valódibb rendet mégis érzékeltetni az építészet nyelvén? A megoldást olyan szimbolikában kerestük, melyben az általunk létrehozott jelek – mint Ottliknál a szavak – az emlékek rajzolta képnek csak töredezett részleteit ragadják meg, de azon túlmutató, nem ember alkotta entitásra tesznek utalást.

A területet jelenleg is egy magas kőris (Fraxinus excelsior) uralja. A fa köré tervezzük az emlékhelyet egy hangsúlyosabb és két kisebb teresedéssel.

A burkolati lapokban a gyártásakor a kőris levél karakterét idéző motívumokat helyezünk el, bennük szövegtöredékekkel az Iskola a határon című kisregényből. Az így megjelenő pár gondolat és a fa átláthatatlan levélzetének, összefüggő lombkoronájának együttes érzékelésére épül tervünk.

Vörös Balázs, Szende András, Sipos Kata, Bohdana Potapenko, Berki Bálint, Kasik Tamás

bővebben ld:

epiteszforum.hu/egy-valodibb-rend-szolgalataban

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.