TÁJ/PONT – ORSZÁGOS INFORMÁCIÓS PONTOK

tervpályázat – kiemelt elismerés
2013

A Magyar Művészeti Akadémia által meghirdetett ötletpályázat célja országos turisztikai információs pontok tervezése volt. A falutól a városi léptékig három kategóriába sorolt, méretükben és funkciójukban eltérő épületeket építészetileg egységes karakterrel kellett megfogalmazni úgy, hogy kortárs megjelenésük mellett ne rombolják a kialakult helyi környezetet. A kiírás szerint választandó konkrét helyszín, melyre nagyobb léptékben kellett kidolgozni a tervet: Csákvár.

A kívánt funkcióhoz társítható dinamizmus, sokszínűség, elevenség fogalmi körén túl tervezési alapelvként fogalmazódott meg a fokozatosság, mint a hazai építészetben szükségszerűen kialakult „logika” a térképzésben (külső tér – előkert - funkció szerint differenciált fedett-nyitott tér) és a formákban (egységes karakter a bővítéssel, a különböző típusok formai evolúciójával). Az info pontok panelesen előregyártható, de nagyrészt hagyományos szerkezetekből állíthatók elő.

makett: Bene Tamás

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.